Avokati i njohur serb: UDB-ja qëndrojnë pas shumë vrasjeve dhe atentateve të kryera në vitet e 90’ta

Avokati i njohur serb: UDB-ja qëndrojnë pas shumë vrasjeve dhe atentateve të kryera në vitet e 90’ta

Avokati Borivoje Boroviq me rastin e lirimit të Gjykatës së Apelit në Beograd për rastin e vrasjes së gazetarit dhe redaktorit Slavko Curuvija tha se për katër anëtarët e atëhershëm të akuzuar të Departamentit të Sigurimit të Shtetit, se dyshohet se anëtarët të Departamentit të Sigurimit të Shtetit qëndrojnë pas shumë vrasjeve dhe atentateve të kryera në vitet 1990.

Boroviq tha për gazetën Nova se vrasje të tilla përfshijnë atentatin në Ibarska Magistrala, tentativën për vrasjen e Vuk DraSHkoviqit në Budva dhe gjithçka që lidhet me vrasjen e Ivan Stamboliqit.

“Ekzekutuesit e punës ishin njësitë speciale të policisë dhe aksionet ishin planifikuar nga Sigurimi i Shtetit (uDB). Shumë vrasje u zbuluan, por shumë raste të pazgjidhura u vunë nën përgjegjësinë e UDB-së”, tha Boroviq.

Sipas tij, gjithmonë ka qenë e ditur se kush qëndron pas vrasjes së gazetarit Slavko Curuvija.

“Sa i përket vrasjes së curuvijës, është sekret i hapur se vetëm Mirjana Markoviq, gruaja e plotfuqishme e Sllobodan Millosheviqit, ka mundur ta urdhërojë vrasjen, e cila në partinë e saj JUL ka pasur edhe Radet Markoviqin, i cili ishte kreu i shtetit. Sigurimit, dhe përmes kujt janë ato likuidime, gjegjësisht shërbimet e tij”, tha Boroviq.

Ai theksoi se për të është “plotësisht e paqartë” pse opozita që erdhi në pushtet në vitin 2000 e lejoi Markoviqin të largohej nga vendi dhe të transferohej në Rusi, ku ajo vdiq, pa “përgjegjësi për të gjitha krimet që i ngarkohen asaj” dhe vrasjet me porosi përmes UDB-së”.

Ish-kryetari i Presidencës së Serbisë, Ivan Stamboliq, u vra më 25 gusht 2000 dhe gjykimi për vrasjen e tij u ndërthur me gjyqin për vrasjen e kryetarit të Lëvizjes për Ripërtëritjen Serbe, Vuk Drashkoviq, në Budva.

Ndër vrasjet e lidhura me ish-Departamentin e Sigurimit të Shtetit, janë likuidimi i Ministrit të Mbrojtjes së RF të Jugosllavisë, Pavle Bulatoviq, më 7 shkurt 2000, vrasja e Drejtorit të Përgjithshëm të Transportit Ajror Jugosllav Zhivorad Petroviq, gjithashtu nga 2000, gjeneral Radovan Stojçiq Badzha në prill 1997, dhe inspektore Miroslava Bidzhica – Bidzhe, 21 maj 1996.

Katër persona humbën jetën në një aksident trafiku të organizuar në autostradën e Ibrit, i cili ndodhi në tetor të vitit 1999 dhe që konsiderohet të jetë një atentat për të vrarë Vuk Drashkoviq.

Related Articles