Xhihiq: Vuçiqi mund t’i përkeqësojë tensionet me Kosovën

Xhihiq: Vuçiqi mund t’i përkeqësojë tensionet me Kosovën

Politologu Vedran Xhihiq paralajmëron se presidenti i Serbisë nuk do të largohet aq lehtë nga skena, pavarësisht protestave masive. Dhe ai ka frikë se Vuçiqi mund të përkeqësojë tensionet me Kosovën.

Kështu shprehet eksperti për Serbinë, Xhihiq në një intervistë për “Die Presse”.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq është kundërpërgjigjur. Ai ka thirrur mbështetësit e tij në një tubim të madh në Beograd të premten. Është përgjigja e tij ndaj protestave masive kundër tij: Pas dy vrasjeve me 18 të vdekur në fillim të majit, përfshirë në një shkollë, mijëra njerëz kishin demonstruar fillimisht kundër dhunës me armë dhe dështimit të autoriteteve. Por shumë shpejt pati thirrje për dorëheqjen e kreut të shtetit.

Die Presse: Në Mal të Zi, presidenti Milo Gjukanoviq u votua jashtë detyrës pas shumë vitesh në pushtet. Në Serbi, presidenti Vuçiq është nën presionin e protestave të mëdha kundër tij. A është ky fillimi i fundit për burrat e fortë në Ballkan?

Vedran Xhihiq: Mendoj se është shumë herët për këtë. Fakti që Gjukanoviqi u votua jashtë detyrës tregon se burrat e fortë në Ballkan nuk janë të pamposhtur. Megjithatë, pyetja e madhe është nëse sistemi më i fortë gjysmë autoritar në rajon, ai në Serbi, mund të përmbyset kaq lehtë në këtë mënyrë. Kishte një opozitë në Mal të Zi dhe kishte hapësirë të mjaftueshme për të zhvilluar një fushatë zgjedhore konkurruese.

Die Presse: Dhe çfarë është ndryshe në Serbi?

Xhihiq: Aparati i pushtetit të Vuçiqit është shumë më i fortë. Me 700,000 deri në 800,000 anëtarë, partia e tij është ndoshta një nga më të mëdhatë në botë për sa i përket popullsisë së Serbisë. Partia po vendoset në të gjitha pjesët e shoqërisë. Është një makineri rishpërndarëse që shpërblen vende pune. Kjo krijon varësi. Vuçiqi i bën të varur intelektualët dhe biznesmenët. Dhe ai ka pushtet pothuajse të pakufizuar mbi mediat. Vuçiqi ka arritur gjithashtu të bindë SHBA-në dhe BE-në se ai është një faktor stabiliteti. Perëndimi është shumë komod me Vuçiqin, me sa duket nga frika se çfarë mund të vijë pas tij

Die Presse: Mbi të gjitha, Vuçiq vlerëson vëllezërit e tij – siç i quan ai – Rusinë dhe Kinën.

Xhihiq: Vuçiqi është mjeshtër i politikës së sharrës. Që kur ka qenë në pushtet, ai është pozicionuar strategjikisht midis Kinës, Rusisë dhe Gjermanisë, Shteteve të Bashkuara dhe gjithashtu Turqisë. Publiku i Serbisë është kryesisht pro-rus. Kjo është ajo me të cilën ai po luan – dhe e ka përforcuar vetë. Kur ai mori detyrën, disponimi në Serbi ishte shumë më pak pro-rus dhe antiperëndimor se sa është sot. Vuçiqi nuk do ta braktisë këtë politikë të luhatëses në të ardhmen. 

Related Articles