Bjellorusia thotë se ka 1.5 milionë ushtarë potencialë krahas ushtrisë

Bjellorusia thotë se ka 1.5 milionë ushtarë potencialë krahas ushtrisë

Bjellorusia ka deri në 1.5 milionë ushtarë potencialë jashtë forcave të saj të armatosura, citohet të ketë thënë të shtunën një zyrtar i lartë, raportoi të dielën Reuters.Presidenti i aleatit rus në kufi me Ukrainën, Alexander Lukashenko, ka mbështetur homologun e tij rus, Vladimir Putin, në luftën e tij njëvjeçare me Ukrainën, duke lejuar Rusinë të trajnojë trupat e sapomobilizuara në Bjellorusi.

Lukashenko këtë muaj urdhëroi formimin e një force të re vullnetare të mbrojtjes territoriale me deri në 150,000 persona. Ai ka thënë se ushtria e tij do të luftonte vetëm nëse Bjellorusia do të sulmohej.

“Strukturat e organizatave, jo të Forcave të Armatosura, do të arrijnë deri në 1.5 milion njerëz në rast të shpalljes së gjendjes ushtarake dhe kalimit të ekonomisë në një gjendje lufte”, tha Sekretari i Shtetit i Këshillit të Sigurimit, Aleksandër Volfovich.

Bjellorusia ka një popullsi prej rreth 9.3 milionë banorë. Ushtria profesionale e vendit ka rreth 48,000 trupa dhe rreth 12,000 trupa kufitare shtetërore, sipas Bilancit Ushtarak të Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike të vitit 2022.

Related Articles