Një muze në Milano do hapet 50 vjet pas fillimit të ndërtimit

Një muze në Milano do hapet 50 vjet pas fillimit të ndërtimit

Më shumë se gjysmë shekulli dhe 39 qeveri italiane prej që u hodh në letër si projekt, një muze i ri do të hapet për herë të parë më vonë këtë vit, për të strehuar artin modern nga galeria Pinacoteca di Brera e Milanos, transmeton Gazeta Enigma.

Brera Modern, vetëm pak dyer nga galeria kryesore, është vonuar për shkak të problemve të shumta, më së fundmi me gjetje të mbetjeve të asbestit dhe problemet me sistemin e   kondicionimit.

Muzeu do të hapet zyrtarisht më 7 dhjetor, kur sytë e elitës kulturore evropiane do të jenë në Milano për premierën vjetore gala të sezonit të operës në La Scala.

Nderi i hapjes i takon drejtorit të ri të Brera, Angelo Crespi, i cili mori detyrën në shkurt si pjesë e lëvizjeve të qeverisë së udhëhequr nga e djathta për të vënë italianët në krye të institucioneve kryesore kulturore.

Paraardhësi i tij, historiani britaniko-kanadez James Bradburne, i cili kishte bërë shumë që të përfundonte muzeun Moderne, kishte përfunduar dy mandate katërvjeçare dhe nuk kishte të drejtë të vazhdonte.

Brera, e themeluar në 1809, përmban kryevepra nga Canova, Caravaggio, Raphael dhe Hayez. Por shumë nga veprat e tij moderne ishin zhvendosur prej kohësh në ruajtje.

Muzeu i ri në Palazzo Citterio aty pranë ka tërhequr tashmë 30,000 vizitorë gjatë tre javëve për një ekspozitë të përkohshme. Koncerte janë planifikuar në kopsht këtë verë.

Brera, me shtimin e Modernit, pritet të arrijë 500,000 vizitorë këtë vit. /Gazeta Enigma

Related Articles