Paralajmëron zyrtarja e lartë e OBSH-së se Evropa duhet të përgatitet për rrezikun e lartë nga një pandemi tjetër

Paralajmëron zyrtarja e lartë e OBSH-së se Evropa duhet të përgatitet për rrezikun e lartë nga një pandemi tjetër

Evropa duhet të përgatitet për ‘rrezikun e lartë’ të një pandemie gripi, deklaroi sot në mënyrë të bujshme një shefe e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Dr Maria Van Kerkhove, ushtruesja e detyrës së drejtorit të agjencisë së OKB-së për gatishmërinë ndaj pandemisë, tha se ishte një ‘siguri’ se kontinenti do të përballej me kërcënimin e gripit.

Duke folur në një podcast të OBSH-së, ajo argumentoi se Covid nuk do të ishte ‘pandemia e fundit me të cilën do të merremi në jetët tona’.

Në vend të kësaj, një kërcënim i panjohur i së ardhmes mund të godasë në mënyrë të paprecedentë.

Por epidemiologu i respektuar gjithashtu pranoi se koronavirusi ‘nuk duhej të ishte aq i keq sa ishte’.

Ajo tha për Health in Europe: “Për mua, gripi është një siguri sepse është shumë në qarkullim. Është infektuar nga shumë lloje të ndryshme.

“Ne kemi gripin e shpendëve dhe mundësitë për ribashkim [ndryshimet gjenetike në një virus që e lejojnë atë të kërcejë midis specieve], mundësitë për një pandemi të virusit të gripit janë të larta.

“Kjo është arsyeja pse ne kemi një sistem të tërë në vend për t’u përgatitur për këtë. Sfida është, a do të shohim një tjetër pandemi të koronavirusit?

“Duke pasur parasysh që SARS-CoV-2 shkaktoi një pandemi, me siguri, kjo është një mundësi. Pyetja është, a do të shohim një pandemi Arbovirus?’

Arboviruset, të njohur edhe si viruse të lindura nga artropodët, i referohen infeksioneve të përhapura te njerëzit nga pickimi i insekteve të infektuara si mushkonjat dhe rriqrat.

Ajo shtoi: “Tani, nuk po e them këtë për të frikësuar njerëzit që po e dëgjojnë këtë, por për ne, është diçka për të cilën duhet të jemi të përgatitur”.

‘Pra, ne duhet të mendojmë jashtë kutisë. Përgatituni me të vërtetë për kërcënimet e njohura, por gjithashtu mendoni jashtë kutisë për diçka ndryshe, ndoshta nga uji apo jo.

”Pra, për mua, pandemitë, për fat të keq, janë pjesë e asaj me të cilën do të përballemi gjatë jetës sonë”.

“Unë nuk besoj se kjo do të jetë pandemia e fundit me të cilën do të përballemi në jetën tonë”.

Për dekada, shkencëtarët kryesorë kanë paralajmëruar se gripi i shpendëve është pretenduesi më i mundshëm për të shkaktuar pandeminë e ardhshme.

Ekspertët thonë se kjo është për shkak të kërcënimit të rikombinimit, kur dy viruse bashkohen për të krijuar një hibrid.

Nivelet e larta natyrore të gripit njerëzor rrisin rrezikun që dikush t’i ketë të dyja në të njëjtën kohë, gjë që mund të shkaktojë një situatë të tillë.

Të tjerë kanë spekuluar prej kohësh sëmundjen X – që përfaqëson një patogjen hipotetik, aktualisht të panjohur – në përgjithësi do të vinte nga transmetimi zoonotik, një virus i kafshëve ose bakteri që kalon te njerëzit.

Related Articles