Rohde: Kosova, e vetmja që po hesht për Asociacionin

Rohde: Kosova, e vetmja që po hesht për Asociacionin

Ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Joern Rohde, ka thënë që qeveria e Kosovës është e vetmja që po hesht rreth punës së Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe.

Ai në një intervistë për Albanian Post foli edhe për masat e paalajmëruara për Kosovën nga Bashkimi Evropian, për të cilat tha se janë të kthyeshme, por që qeveria kosovare duhet të lëvizë për të depërshkallëzuar situatën në Veri.

“Masat e paralajmëruara nga BE-ja dhe të pasqyruara nga qeveria federale janë të kthyeshme në çdo kohë. Mirëpo për këtë ne duhet të shohim lëvizje nga ana e qeverisë së Kosovës, për të depërshkallëzuar situatën në Veri. Për këtë BE-ja e ka paraqitur një plan tre-pikësh: 1) Tërheqja e Policisë së Kosovës, si dhe e të gjithë kryetarëve të zgjedhur të komunave nga ndërtesat administratave komunale. Dy kryetarët, në Zubin Potok dhe Zveçan tashmë punojnë “nga distanca” dhe tregojnë që kjo funksionon. 2) Zgjedhje të reja në katër komunat veriore me pjesëmarrje të plotë të serbëve të Kosovës. 3) Angazhim konstruktiv i Kosovës dhe Serbisë në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja”, ka thënë Rohde.

Sa i përket Asociacionit, ai tha që  vetëm Kosova po hesht rreth kësaj çështjeje ndonëse është akteri kryesor.

Fillimisht këtu duhet kujtuar që Kosova që në vitet 2013 dhe 2015 e ka marrë përsipër obligimin ligjor për themelimin e Asociacionit të Komunave me Shumicë Serbe. Mbi këtë bazë ne dhe partnerët tanë po e kërkojmë themelimin e Asociacionit – edhe atë konform specifikimeve të Gjykatës Kushtetuese”.

“Nëpërmjet kësaj sigurohet që të mos krijohet një “shtet brenda shtetit” i serbëve të Kosovës. Akterë të ndryshëm kanë paraqitur statute të mundshëm për themelimin e Asociacionit, apo së paku kanë zhvilluar diskutime për statute, ndër ta, Fondacioni Friedrich Ebert, Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, madje edhe kryeministri i Shqipërisë e ka bërë një propozim. Vetëm qeveria e Kosovës, si akteri kryesor në këtë çështje hesht edhe më tej, sa i përket propozimeve për një statut”.

“Ajo nuk lodhet së theksuari rëndësinë e sundimit të ligjit. Por në sundim të ligjit bën pjesë edhe plotësimi i detyrimeve sipas të drejtës ndërkombëtare, të cilat janë marrë përsipër, siq është Asociacioni, ose edhe zbatimi i vendimeve të Gjykatës Kushtetuese për Manastirin ortodoks serb në Deçan”.

Related Articles