Gjermania ka një ministre të re të jashtme, gruaja e parë që mban këtë post

Gjermania ka një ministre të re të jashtme, gruaja e parë që mban këtë post

Zëvendëspresidentja gjermane e nga Partia e Gjelbër, Annalena Baerbock do të bëhet ministrja e re e jashtme dhe gruaja e parë në detyrë, njoftoi partia e saj.40-vjeçarja do të marrë detyrën në fillim të dhjetorit, si pjesë e një koalicioni qeveritar të formuar të mërkurën me socialdemokratët dhe liberalët. Të Gjelbrit njoftuan gjithashtu se zëvendëspresidenti i tyre i dytë, Robert Habeck, do të drejtojë një “super ministri” që ndërthur klimën dhe ekonominë.

Personi më i ri në atë pozicion në historinë gjermane

Annalena Baerbock do të zëvendësojë socialdemokratin Heik Maas në Ministrinë e Punëve të Jashtme. Përveçse është gruaja e parë, ajo është edhe personi më i ri në atë pozicion në historinë gjermane.

Gjatë fushatës zgjedhore, ajo premtoi të ringjallë diplomacinë gjermane, veçanërisht duke marrë një ton më të mprehtë ndaj Rusisë dhe Kinës. Bashkimi Evropian ka nevojë për “një politikë të jashtme të fortë, të hapur, por aktive gjermane”, tha Baerbock në maj.

Duke kundërshtuar tubacionin Nordstream 2, i cili supozohet të lejojë transportimin e gazit rus, avokati, i specializuar në të drejtën ndërkombëtare, thotë se një qasje e ndryshme ndaj regjimeve autoritare është “vendimtare për qeverinë, sigurinë dhe vlerat e ardhshme”. /Gazeta “Enigma”/

Related Articles