Pamje apokaliptike, 20 fotografitë që dokumentojnë tmerrin e sulmeve të 11 shtatorit

Pamje apokaliptike, 20 fotografitë që dokumentojnë tmerrin e sulmeve të 11 shtatorit

Ishte një ditë e pamjeve të paharrueshme, apokaliptike, surreale, të dhunshme, fantazmë, monumentale e shumë personale. E dhimbshme për ta kujtuar. E pamundur që të harrohet.

Sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001 në Kullat Binjake të New Yorkut u kapën në shumë fotografi. Madje edhe një astronaut arriti t’i shkrepë disa.

Pas kaq shumë vitesh, “Associated Press” ka mbledhur 20 fotografitë, ku terroristët shfrytëzuan aeroplanët si raketa dhe u përplasën me Qendrën Tregtare Botërore të New Yorkut, Pentagonin, e një përfundoi në një fushë të Pensilvanisë. Sulmet vranë gati 3,000 njerëz dhe rrëzuan kullat binjake 110-katëshe.

Këto janë fotografitë e publikuara nga AP:

A firefighter moves through piles of debris at the site of the World Trade Center in New York, Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Graham Morrison)
The remains of the World Trade Center stands amid the debris in New York, Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Alexandre Fuchs)
Flames and smoke pour from a building at the Pentagon in Washington on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Will Morris)
Pedestrians on Pierrepont Place in the Brooklyn borough of New York, watch as smoke billows from the remains of the World Trade Center in New York, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Lawrence Jackson)
Firefighters work beneath the destroyed mullions, the vertical struts, of the World Trade Center in New York on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Mark Lennihan)
Pedestrians flee the area of New York's World Trade Center in lower Manhattan on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Amy Sancetta)
People flee the falling South Tower of the World Trade Center on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Amy Sancetta)
People flee the scene near New York's World Trade Center Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Diane Bondareff)
A fireman screams in pain as he is rescued shortly after both towers of New York's World Trade Center collapsed following a terrorist attack, Tuesday, Sept. 11, 2001. (Robert Mecea/Newsday via AP)
Two women hold each other as they watch the World Trade Center burn in New York Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Ernesto Mora)
Fire and smoke billows from the north tower of New York's World Trade Center on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/David Karp)
Deputy chief of the Army Reserve, Col. Malcolm Bruce Westcott, comforts Pentagon employee Racquel Kelley while giving her medical aid outside the Pentagon in Washington on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Will Morris)
Harry Shasho sweeps up before being evacuated from his vitamin store after the collapse of New York's World Trade Center on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Suzanne Plunkett)
Smoke billows from one of the towers of the World Trade Center as flames and debris explode from the second tower, Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Chao Soi Cheong)
A person falls from the north tower of New York's World Trade Center as another clings to the outside, left, while smoke and fire billow from the building, Tuesday Sept. 11, 2001. (AP Photo/Richard Drew)
People cover their faces as they escape the collapse of New York's World Trade Center on Sept. 11, 2001. (AP Photo/Suzanne Plunkett)
Pedestrians in lower Manhattan watch smoke billow from New York's World Trade Center on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Amy Sancetta)
Thick smoke billows into the sky from the area behind the Statue of Liberty, lower left, where the World Trade Center was, on Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Daniel Hulshizer)
Smoke billows through buildings in Manhattan as seen from Brooklyn after the collapse of New York's World Trade Center, Tuesday, Sept. 11, 2001. (AP Photo/Kathy Willens)
People walk over New York's Brooklyn Bridge from Manhattan to Brooklyn following the collapse of both World Trade Center towers on Sept. 11, 2001. (AP Photo/Mark Lennihan)

Related Articles