BMW prezanton veturën që flet dhe ndryshon ngjyrat si një kameleon

BMW prezanton veturën që flet dhe ndryshon ngjyrat si një kameleon

BMW AG ka zbuluar një prototip për një veturë që flet si qenie njerëzore, ndryshon ngjyrat për t’iu përshtatur humorit të shoferit dhe nuk ka ekrane në pultin e saj.



BMW i Vision Dee i prodhuesit të automjeteve luksoze gjermane, i zbuluar në CES, parashikon teknologjinë që shefi ekzekutiv, Oliver Zipse tha se do të vihej në prodhim në vitin 2025.

BMW planifikon të prezantojë një linjë të re automjetesh elektrike, të cilën po i quan Neue Klasse, ose Klasa e Re.

Koncepti, me elementë që mund të ishin sfiduese për t’u vënë në prodhim masiv me çmime konkurruese. Por Zipse i tha një teatri të mbushur plot në Palms Casino se BMW “do ta sjellë këtë teknologji të Neue Klasse… në prodhim serioz”.

Një nga tiparet më të habitshme të konceptit ishte një pult që nuk kishte ekrane. Në vend të kësaj, pulti ka një rrëshqitës dixhital që kontrollon imazhet e projektuara në xhamin e përparmë të veturës. Në nivelin më të lartë, xhami i përparmë mund të tregojë një botë dixhitale, virtuale në vend të realitetit të rrugëve të qytetit.

“Udhëheqja dixhitale nuk ka të bëjë me atë se kush ka ekranin më të madh”, tha Zipse, raporton reuters.

Ky këndvështrim është në kundërshtim me shumicën e konkurrentëve të segmentit luksoz të BMW-së, duke filluar me ritmin e automjeteve elektrike Tesla Inc (TSLA.O), i cili e ka bërë një ekran të madh me definicion të lartë tiparin qendror të pultit të automjeteve të saj.

Gjatë prezantimit që i bëri aktori dhe ish-guvernatori i Kalifornisë, Arnold Schwarzenegger, BMW gjithashtu i dha një rol qendror “Dee”, një asistent dixhital që bisedonte me Zipse dhe të tjerët me një zë femëror. Duke luajtur me sloganin e saj prej kohësh “vetura më e mirë lëvizëse”, BMW tha se teknologjia “Dee” mund t’i bëjë veturat e ardhshme “shoqëruesin më të mirë”.

Për një lulëzim përfundimtar, BMW tregoi aplikimin më të fundit të teknologjisë E Ink. Vetura i Vision Dee ka 240 qeliza ngjyrash të veçanta që mund të ndryshojnë individualisht. Në një moment, prototipi ishte një nuancë jeshile e lehtë, pastaj vjollcë e errët, pastaj e kuqe me vija të bardha garash. 

Related Articles