Daçiq: Kosova po blen kohë me shpresën se Serbia do të dorëzohet nën presionin e Perëndimit

Daçiq: Kosova po blen kohë me shpresën se Serbia do të dorëzohet nën presionin e Perëndimit

Ministri i Punëve të Jashtme i Serbisë, Ivica Daçiq, theksoi se Kosova po blen kohë për veten në lidhje me formimin e Asociacionit, me shpresën se Serbia do t’i nënshtrohet presionit të disa vendeve perëndimore dhe të heqin dorë nga Kosova.

Daçiq tha se Serbia do të vazhdojë me aksionin e organizuar për ç’njohjen e Kosovës. Siç thekson ai, vendet që tërhoqën njohjen e kuptuan se një situatë e ngjashme mund t’u ndodhte atyre.

Ai shtoi se elementi bazë i politikës së Kosovës është të mos respektojë asnjë marrëveshje dhe se qëllimi i tyre i vetëm është që Serbia ta njohë pavarësinë e tyre.

“Jemi të sigurt se Prishtina gënjen dhe se nuk ka ndërmend të formojë Asociacionin, se po blen kohë për vete, duan që të gjithë serbët atje të marrin letërnjoftime dhe pasaporta, që të shkruhet Republika e Kosovës. Sepse kur dikush nuk ka diçka, nuk dëshiron çfarë të theksojë më shumë”, thotë Daçiq.

Ai gjithashtu shton se Kosova shpreson që Serbia të dorëzohet nën presion, gjë që sipas tij nuk do të ndodhë.

“Po blejnë kohë për të mos zbatuar atë që kanë nënshkruar, duke shpresuar se situata është ashtu siç është dhe se është në favor të tyre dhe se Serbia do të duhet ta njohë Kosovën në një moment. Ata ndoshta janë inkurajuar në këtë nga disa vende të tjera të cilat flasin se do t’i bëjnë presion Serbisë, se Serbia nuk do të mund të anëtarësohet në Bashkimin Evropian nëse nuk bën diçka për një njohje de facto, siç duan të thonë tani, megjithëse ky term nuk figuron askund, në asnjë dokument ndërkombëtar, as në dokumentet e Bashkimit Evropian të Bashkimit. Pesë shtete anëtare të Bashkimit Evropian nuk e njohin Kosovën dhe shpresojnë se Serbia do të heqë dorë nga politika e saj, këto janë pritje boshe”, thotë Daçiq për Blic, transmeton KO.

Ai gjithashtu thekson se besueshmëria e Bashkësisë Ndërkombëtare është zero dhe se të gjithë e dinë se Serbia nuk do të shkojë më tutje derisa të përmbushet ajo që është nënshkruar në Marrëveshjen e Brukselit.

Kosova nuk dëshiron deeskalim të konfliktit, thotë Daçiq, dhe thekson se është e vështirë të flitet për bojkotimin apo mosbojkotimin e regjistrimit të serbëve në Kosovë, pasi çdo rezultat mund të paraqitet negativisht.

“Këtu shtrohet një pyetje, sa real është ai regjistrim dhe sa real, po ju kujtoj vetëm se nga viti 1999 janë dëbuar më shumë se 200 mijë serbë nga Kosova se 1.9 për qind janë kthyer. Kushtet, është shumë vështirë të marrësh një vendim për pjesëmarrjen, nëse nuk merr pjesë thonë se nuk je aty dhe nëse merr pjesë, ndoshta u jep legjitimitetin që ta konfirmojnë me disa numra”, thotë Daçiq.

Related Articles